Arbeidet med konseptutviklingen for nytt romprogram for Furuset bibliotek ble gjennomført i kontinuerlig dialog med oppdragsgiver. I konseptutviklingen la den tverrfaglige prosjektgruppen stor vekt på å kartlegge brukernes behov. Dette inkluderte blant annet møter og idemyldring, en studietur til Aalborg, flere workshops, intervjuer og samtaler med de ansatte på biblioteket, Læringssenteret, Gran skole, Seniorsenteret, bydelen, ungdomsklubben og frivilighetssentralen.
– Vi kan ikke samlokalisere tjenester som ikke finnes, og vi bør heller ikke samlokalisere for enhver pris. Enkelte eksisterende tilbud fungerer utmerket slik de er. Vi kan ikke utforme et tilbud for andre enn dem som allerede er her, men vi må likevel legge til rette for at befolkningssammensettingen vil endres over tid.
Jørn Are Vigestad Berge, arkitekt
Arkitektene var også på flere befaringer på biblioteket og rundt i Furuset sentrum i tillegg til å gå gjennom referanseprosjekter og mulighetsstudier. Hovedgrepet var å kartlegge aktørene, forstå hva de gjør, utrede behov og kvaliteter, og trekke de relevante aspektene sammen mot det nye bibliotekskonseptet på en måte som er tilpasset eksisterende brukerbehov på Furuset, men som er fleksibel med tanke på endringer i fremtiden. Senere i detaljprosjektet kom interiørarkitekt Aat Vos med på banen, som Deichmanske biblioteks egen interiørkonsulent.