Arkitektbedriftenes ferske bærekraftundersøkelse viser at norske arkitekter tar bærekraft på alvor, men møter utfordringer fordi markedet ikke etterspør bærekraftige løsninger i tilstrekkelig grad.
Lav etterspørsel største utfordring
64 % av arkitektbedriftene mener manglende etterspørsel fra kundene er største hinder for mer bærekraftige prosjekter. Økonomiske begrensninger og usikkerhet rundt kostnadseffekten av bærekraftige tiltak trekkes også fram som viktige hindringer.
Bransjen godt rustet, men trenger mer spesialisering
De fleste arkitektkontorene har egne bærekraftstrategier både for prosjektene og kontordriften. Store bedrifter føler seg best rustet, mens små kontorer opplever størst usikkerhet. Miljørutinene i kvalitetssystemet MAKS brukes av mange og gjennomgår nå en oppdatering.
Populære bærekraftstjenester
Materialvalg, brukermedvirkning og klimatilpasning er de vanligste bærekraftstjenestene arkitektkontorene tilbyr. Færre tilbyr mer avanserte analyser som klimagassregnskap og livsløpsanalyser. Her har bransjen et klart forbedringspotensial. Få arkitektkontor tar rollen som miljøfaglig rådgiver, selv om Arkitektbedriftene mener arkitektenes helhetskompetanse er godt egnet for oppgaven.
Behov for kompetanseheving
Undersøkelsen viser størst kompetanse innen materialbruk, klimatilpasning og brukermedvirkning, men svakheter innen økonomiske vurderinger, klimagassregnskap og EU-krav, som EUs taksonomi. Det er behov for mer dyptgående opplæring.
Frokostmøte
Tirsdag 1. april arrangerer Arkitektbedriftene frokostmøte (fysisk og digitalt) om bærekraft og grønn omstilling. Her vil bærekraftsundersøkelsen bli grundigere presentert av Arkitektbedriftenes bærekraftsutvalg ved Marianne G. Dahl. Videre vil tidligere leder av Grønn byggallianse Katharina Bramslev, nå LINK arkitekter, dele av sin kunnskap knyttet til taksonomi og bærekraftsrapportering.
Lanserer nytt kurs:
– Arkitekter må ta lederrollen
På samme tid lanserer også Arkitektbedriftene et nytt kompetanseinitiativ for å styrke arkitektenes rolle i det grønne skiftet.
– Mange kontorer sliter med påvirkningskraften sin. Vi må gjøre noe med dette, sier administrerende direktør Steinar Skjerdingstad. Det nye kurset er utviklet av arkitekt og strategisk rådgiver Camilla Moneta. Kurset skal gi arkitektene innsikt i EUs krav, forretningsutvikling og strategiske grep for å styrke posisjonen i markedet.
– Mange arkitekter er overveldet av endringene. Vi skal snu utfordringene til nye muligheter, sier Moneta. – Arkitekter har unik evne til å se helheten, noe som er avgjørende i det grønne skiftet.
Første kurs arrangeres i Oslo, men det er ønskelig at dette kan gjennomføres flere steder i landet. Kurset kan også skreddersys til enkeltkontorer.